söndag 9 januari 2022

Kalljäst pizzadeg

Pizzadeg

Finns det något godare en egengjord pizza?

Använd gärna rester från jul och nyårshelgerna. 
Jag har sparat ostkanter, som jag grovriver i hushållsassistenten.

Går alldeles utmärkt att frysa in i en zip-påse, bara att ta det du behöver och zippa igen, frys sen in igen.














Recept på pizzadeg

3,5 dl iskallt vatten
50 g färsk jäst
2 msk olivolja
0,5 msk salt
10 dl vetemjöl (spara lite till utbaket)

1. Blanda vattnet, jästen och oljan i en bunke, tillsätt saltet.
2. Häll i mjölet, knåda degen till smidighet.
3. Låt degen jäsa ca 1-1,5 timme
4. Dela degen i 4 delar, forma den till 4 bollar, placera dem 
på ett fat med en fuktig handduk över, ställ fatet i kylen minst 5 timmar.

Perfekt att starta degen på morgonen, låt degen jästa medans du äter 
frukost och gör dig i ordning. Ställ in i kylen och ta en långpromenad.

Kavla sedan ut deg-bollarna och lägg på ett bakplåtspapper på 
bakplåten, bred ut tomatsåsen, jag använder Muttis pizzasås, supergod och fyllig.













Strö sen över den rivna osten och använd fyllning som du har i 
kylen, överbliven skinka, salami, tomater, paprika, ja precis 
vad du vill och har hemma.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter i 250 gradet.

Toppa gärna med färsk ruccola eller valfri sallad, smarrigt värre!

Lycka till!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar