Börjar bli dags för lite saffransbak, i år hade jag slagit
på stort och inhandlat Antonio Sotos saffran.
175 g smör
1 g Antonio Sotos saffran
2 dl socker
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
ca 1,5 dl vetemjöl
1 ägg
Russin
Ingredienser
50 g jäst175 g smör
1 g Antonio Sotos saffran
2 dl socker
5 dl mjölk
0,5 tsk salt
ca 1,5 dl vetemjöl
1 ägg
Russin
Gör så här
1, Smula ner jästen i en bunke, smält smöret.Stöt saffran tillsammans med lite socker i en mortel, rör
ner saffranet i det smälta smöret.
Tillsätt mjölken och värm degspadet till 37 grader.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet.
2. Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, socker och salt.
Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen i ca
10 minuter för hand.
Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda ev i resten av mjölet.
4. Baka ut julkusar, flätor eller längder.
4. Baka ut julkusar, flätor eller längder.
Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
5. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
5. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
6. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
7. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
6. Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
7. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar