söndag 25 augusti 2013

Söndagsbak

Oknådade frallor

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12,5 dl vetemjöl eller 1,5 dl grahamsmjöl och 11 dl vetemjöl














Smula jäst i en bunke, mät upp vatten och mjölk.Häll i lite av 
vätskan och lös upp jästen, häll i resten av vätskan. 
Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö ca 2 msk mjöl över degen och jäs övertäckt 1-1,5 timmar. 
Värm ugnen till 240-250 grader. Strö ut 0,5-1 dl vetemjöl på 
bakbordet, tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade stället. 
Knåda inte! 
Jäsbubblorna ska få vara kvar. 
Strö ytterligare lite mjöl över degen, knappt 0,5 dl. 
Använd en degskrapa och skär ut lagom stora bitar och lägg på 
en bakplåtsklädd plåt. Gräddas i ca 5-10 minuter.

Serveras varma, gärna med smör på!!!


söndag 18 augusti 2013

Chocolate chip cookies


Hannas goda chocolate chip cookies

Nu är snart sommaren slut, man har väntat så länge 
på värme och ledighet. 
Så kommer då sommaren och så snabbt är den över. 
När det regnar och blir kallare är det mysigt att baka 
något gott till fikat. 
Dom här kakorna smakade jag första gången på mitt 
jobb, syster Hanna hade bakat igen och gissa om dom 
var goda, nu har Hanna åkt till varmare breddgrader 
för att pröva lyckan ett tag, önskar henne all 
lycka och varje gång jag bakar dessa kakor kommer 
jag att tänka på syster Hanna.

















Ingredienser

300 g smält smör
2 dl socker
2,5 dl brun farinsocker
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
7,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
200 g hackad choklad (Blanda gärna ljus, mörk och vit choklad.

(Vill du göra ljusa cookies, tar du bara bort kakaon, jag 
jorde hälften av var)

Smält smöret. Vispa ihop farinsockret, äggen och vaniljsockret. 
Blanda sedan i smöret och vispas ihop.
Ta sen i resten av ingredienserna, blanda till smeten blir som 
en stor "fudgeboll", ganska seg och kolaaktig. 
Blanda sist i den hackade chokladen. 
Dela upp degen i mindre bollar som plattas 
ut och läggs på ungsplåt med smörpapper.
Gräddas i 175 grader i ca 10 minuter, 
kakorna ska flyta ut och bli ganska platta.
Låt kakorna svalan en bra stund på plåten, de går 
lätt sönder om du försöker flytta dom innan dom svalnat klart. 
Ju längre dom får kallna, desto knapriga blir dom.


Dessa supergoda kakor smälter i munen!!!



söndag 4 augusti 2013

Kex med färskost

Krispiga kex













2 msk Pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl skalade sesamfrön
2 dl havregryn
2 dl boveteflingor
6 dl vatten
2 msk olja (naturell)
0,5 msk salt

Blanda alla ingredienser och låt vila minst 2 timmar.
Bred ut massan tunt på 2 plåtar med bakplåtspapper t ex 
med en slickepott.
Grädda i 200 grader, ca 15 minuter.

Ta ut och ta bort pappret, enklast att vända plåten mot 
bänken och ta bort pappret bara.
Klipp sedan till lagom storlek.

Därefter ska dom in i ugnen igen och torka, men bara 
i 125-150 grader, helst på galler, men det går även bra 
på en plåt i ca 20-30 minuter.















Färskost


5 dl yoghurt
1 vitlök
lite salt
färska örter

Koka upp yoghurten till den blir grynig, häll i ett 
filter och låt stå kallt över natten.
Blanda i vitlöken och kryddorna efter smak

Bre på dom goda kexen, mums!

Krämig potatissoppa med nybakta frasiga baguetter











Krämig potatis och purjolökssoppa


6-8 potatisar av mjölig sort
1-2 gula lökar
1 stor purjolök
1 liter grönsaksbuljong
2 dl grädde
2 lagerblad
salt
peppar

Hacka lök och purjolök, stek med lite olja i en stor kastrull. 
Dela potatisen i små bitar och lägg i kastrullen, häll på 
buljongen och krydda. Låt koka i ca 15-20 minuter, tills 
potatisen är mjuk. 
Mixa soppan och häll i grädden, låt koka upp.












Frasiga baguetter

25 g jäst
13 dl vetemjöl
2 tsk salt
6 dl ljummet vatten

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjöl, salt och vattnet. 
Arbeta samman degen för hand ca 2-3 minuter tills den har satt sig. 
Obs! Degen ska vara lös och kladdig. Låt degen jäsa 
under duk i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i tre lika stora delar och forma dom till 
baguetter och lägg på en baguetteplåt . 
Låt jäsa i 15 minuter under bakduk.
Grädda baguetterna i 5 minuter, ställ en skål med 
vatten på botten, sänk sedan värmen till 150 grader och 
grädda ytterligare i 15-20 minuter. 
Låt baguetterna svalna på en plåt utan bakduk.

Underbart gott bröd till en krämig soppa.