söndag 4 augusti 2013

Krämig soppa med nybakta frasiga baguetter

Krämig potatis och purjolökssoppa

6-8 potatisar av mjölig sort
1-2 gula lökar
1 stor purjolök
1 liter grönsaksbuljong
2 dl grädde
2 lagerblad
salt
peppar

Hacka lök och purjolök, stek med lite olja i en stor kastrull. Dela potatisen i små bitar och lägg i kastrullen, häll på buljongen och krydda. Låt koka i ca 15-20 minuter, tills potatisen är mjuk. Mixa soppan och häll i grädden, låt koka upp.

Frasiga baguetter

25 g jäst
13 dl vetemjöl
2 tsk salt
6 dl ljummet vatten

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjöl, salt och vattnet. Arbeta samman degen för hand ca 2-3 minuter tills den har satt sig. Obs! Degen ska vara lös och kladdig. Låt degen jäsa under duk i 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.
Dela degen i tre lika stora delar och forma dom till baguetter och lägg på en baguetteplåt . Låt jäsa i 15 minuter under bakduk.
Grädda baguetterna i 5 minuter, ställ en skål med vatten på botten, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare i 15-20 minuter. Låt baguetterna svalna på en plåt utan bakduk.

Underbart gott bröd till en krämig soppa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar