måndag 31 januari 2011

Svenska kvinnliga deckarförfattare
















Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson
”Luften och hans egna rörelser har rört upp så mycket 
slam inuti planet att han inte kan se handen om han 
 håller armen utsträckt och lyser på den med ficklampan. 
Det är som att simma i en grön soppa.
Han ser ingenting. Absolut ingenting. 
Han vet inte längre vad som är upp och ner.
Linan som är fäst vid hans viktbälte fastnar lite 
här och där, i lastsurrningskrokar i golvet, i ett avslitet 
säte, i ett löst säkerhetsbälte. Överallt. 
Sedan börjar han simma på linan. 
Krockar med den, fastnar i den. 
Den löper som ett spindelnät inuti planet. 
Och han hittar inte ut.”

Någon mördar Wilma Persson och Simon Kyrö 
när de dyker på ett plan i Vittangijärvi.
Vad är det för gammal hemlighet de har kommit 
på spåren? Och vem är beredd att mörda för att 
hindra att den kommer ut?"
En mordutredning tar sin början där polisinspektör 
Anna-Maria Mella hotas och kammaråklagare Rebecka Martinsson 
får besök av de döda.
Har just läst ut denna "braiga" bok, har varit dålig på att läsa 
hela vintern, men nu har jag kommit igång lite.
Åsa Larssons böcker är verkligen att rekommendera, 
spännande och välskrivna. 

Man läser böckerna från pärm till pärm med njutning.

söndag 23 januari 2011

Ännu en kanongod kycklingrätt

Chiliwokad kyckling med ris

Ingredienser för 4 personer 
1 kg kycklingfile 
1 röd chilifrukt 
2 röda paprikor 
4 tomater 2 tsk 
chilipasta 
Purjolök
Paprikakrydda
Salt 1 burk
chilicremefraiche
Matlagningsgrädde













Gör så här
Strimla kycklingfileerna och stek dom i wokpannan, krydda 
med paprikakrydda och salt. 
Skär chilifrukten, paprikorna och purjolöken mindre 
bitar, lägg i tillsammans med kycklingen. 
Låt steka ett par minuter, dela tomaterna i mindre 
bitar under tiden, blandas i woken. 
Blanda ner chilipastan, cremefraichen och matlagningsgrädden, rör 
om och hettas upp. 

Tilläggas kan att jag klarar mig inte utan min 
Crispi Chilipasta, den har jag till nästan allt.

  













Servera med nykokt ris. 

Lite färdiga projekt



















Inredningsprojekt och lite pågående prylar

Köksbord
Det här pelarbordet fixade jag till förra året, det 
har två iläggsskivor till, men tyvärr bara fyra stolar. 
Jag bara älskar det här bordet och det gör sig så 
bra i mitt kök.
Nyckelskåpet har jag köpt för 20 kronor, målat 
vitt och köpt två fina knoppar att sätta på.














Blev inte så tokigt va?

söndag 16 januari 2011

En typisk söndagsmiddag








Sjömansbiff
 

600 gram lövbiff 
12 potatisar 
2 gula lökar 
1 mörk öl 
1 buljongtärning 
2-3 lagerblad 
Svartpeppar 
Salt 
Timjan 
Vatten 

Gör så här 
Skär potatis och lök i skivor, dela varje lövbiffskiva i 
ca 3-4 bitar, stek dessa lite lätt med kryddor i stekpannan. 
Ta en gjutjärnsgryta och smöra botten, varva potatis, 
lövbiff och lök i den. 
Krydda mellan varven och lägg i lagerbladen. 
Häll på ölen och vattnet med den upplösta buljongtärningen. 
Låt koka i 1 timme. 
Servera med rödbetor. 

  Tar lite tid att göra, men så himlans gott att äta... 

Målningsprojekt

Äntligen klar med flera av mina 
målningsprojekt, inte alla......


Här har vi några krukor och en låda och ett skåp.




Skåpet är målat och slipat, nyckelskåpet 
likaså och i krukan har jag omplanterat 
en blomma, ser bra ut va?

Centrera

Den här lilla lådan blev en perfekt förvaring 
för tv-kontroller, tv-glasögon och andra småprylar 
man kan behöva på soffbordet framför tv:n.


Sen men inte minst fick denna gamla verktygslåda 
en fin plats på mitt pelarbord i hörnan mellan 
soffa och fåtölj, en liten till prylsamlingslåda, haha!


Det här pelarbordet köpte jag på en loppis för 50 kr.
Med lite vit färg, så blev det riktigt fint.

Nu höll jag på att glömma min fina 
möss och vantlåda som står i hallen.....


På den lilla kroken har 16-åringen hittat sin egen lilla 
plats för sina nycklar, tänk att det missar han inte någon 
gång, men annars blir det oftast "- javisst ja..." när man 
typ glömmer sin blöta dusch-handuk på golvet i sitt 
rum eller när smutstvätten också hamnar där i 
en hög i stället för tvättkorgon....hmm!!

söndag 9 januari 2011

Julen är bortstädad

Äntligen har jag städat bort julen, bytt gardiner, 
städat och fejat hela dagen. 

Sista lediga dagen på jullovet är snart slut. 
Jag har haft turen att få DN tre dagar i rad, en massa 
kul korsord har jag hunnit med idag också. 

Efter all stabbig julmat, blev det kycklingspett, 
ris och jordnötssås till middag.
Dela 1 kycklingfilé i fyra långa bitar, trä igenom 
träspett och marinera dom i ca 1 timme, lägg 
dom sedan på en form med galler, in i ugnen på 
225 grader i ca 25 minuter. 
Koka ris till. 

Jordnötssåsen görs på detta sett: 
3 dl kokosmjölk 
4 msk jordnötssmör 
1 tsk söt soya 
1 krm röd currypasta 
1 krm farinsocker 
 Värm kokosmjölken i en kastrull, blanda ner 
jordnötssmöret och soyan. 
Låt sjuda sakta i någon minut. 
Krydda med currypastan och farinsockret. 
 Till det gjorde jag en sallad på tunt, strimlad 
isbergssallad, rivet äpple och strimlad röd paprika. 
Jag blandade till en dressing på vit balsamvinäger, 
olivolja och lite Italiensk salladskrydda.










Till kvällsfikat blev det en somrig hallon-blåbärssmulpaj. 
Frysta hallon och blåbär lägges i en pajform, strö över lite 
socker och potatismjöl. 











Gör sen smulpajen enligt recepten här under: 
2 dl vetemjöl 
2-3 msk socker 
75 g smör 
Arbeta med fingertopparna i hop ingredienserna till så 
smulor, bred över hallon och blåbären. 
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 20-25 minuter, vispa 
ihop lite vaniljsås till, gottelligottgott!



 

söndag 2 januari 2011

Middag på rester









Några rester blev det över efter alla helgerna god mat, först 
ut att ta hand om var skinkan, det blev en god gammal 
hederlig makaronilåda/pudding.

Makaronilåda 

4 portioner 

4 dl (okokta) makaroner, helst idealmakaroner 
½ tsk salt vatten 
1 purjolök 
1 msk matfett att steka i 
200 g julskinka

Äggstanning: 

3 ägg 
3 dl mjölk 
½ tsk salt 
1 krm svartpeppar 
1-2 dl riven ost

Koka upp vatten till makaronerna. 
Tillsätt salt och koka makaronerna enligt förpackningen.
Skölj under tiden purjolöken, skiva den och skär sedan 
varje skiva på mitten. Stek purjolöken i matfett 
några minuter.
Skär skinkan i små tärningar. 
Låt dem steka med purjolöken ett par minuter.
När makaronerna är klara, häll på dem i stekpannan och 
rör om. 
Häll sedan allt i en smord ugnsform.
Vispa lätt ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar i en 
liten skål. 
Häll detta över makaronröran i formen. 
Strö över riven ost.
Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 200 grader tills 
äggstanningen stelnat och makaronilådan fått guldgul färg.

God fortsättning och välkommen 2011

Julen är över och nya året är här, detta år ska bli ett kanonår, det har jag bestämt.
I morgon börjar allvaret och jobbet, ska bli skönt att komma in i rutinerna.
Min sista lediga dag blev slappa och baka lite.

Klassisk kladdkaka





Ingredienser

150 gram smör eller margarin
3 dl socker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull 
som rymmer ca 2 liter. Ta kastrullen från värmen.
Rör ner socker, kakao och vaniljsocker i det smälta matfettet. 
Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning, rör till sist ner 
vetemjöl.
Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 
ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 
20 minuter, inte längre, kakan ska vara lös i mitten.
Låt kakan kallna och ställ den sedan i kylen ca 1 timme. 
Sikta över lite florsocker strax innan kakan ska serveras.
Supergott söndagsfika, serveras med nyvispad grädde och ev. varma hallon till!!!