söndag 13 november 2011

Sockerpasta tårt

Årets första jämna födelsedagsfest 






 

Det är alltid lika roligt att gå på en stor 
födelsedagsfest och att få äran att göra tårtan är 
bara helt underbart.  
Eftersom det är en tjej som fyller 40 år, blev 
temat rosa och silver, lite åt prinsesshålet. 
För har vi tjejer inte alltid i unga år drömt att 
vara just en prinsessa. 
Jag gjorde tre stycken tårtbottnar. 

Recept tårtbottnar 
3 ägg 
2,5 dl socker 
4 msk kokt vatten 
2,5 dl vetemjöl 
2,5 tsk bakpulver 
1,5 msk potatismjöl 
1 liten tetra päronmer 
Vaniljkräm från 2 påsar vaniljpulver. 
Hallonsylt 
3 dl vispad grädde 
några droppar rosa karamellfärg
 


Vispa ägg och socker poröst, häll i det kokta vattnet. 
Blanda sedan de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten. 
Häll i en smord och bröad mindre långpanna (ca 30 x 20 ) eller 
lägg ett bakplåtspapper i formen. 

Ställ in i en 175 grader varm ugn i ca 15 minuter. 

Ta första botten och lägg på en bra bricka eller annat bra underlag. 
Fukta botten med lite päronmer, blanda vaniljkräm med 
vispad grädde och bred på ett ca 0,5 cm lager. 
Lägg på nästa botten och fukta den med päron-meren. 
Lägg på ett lager hallonsylt, ca 0.5 cm. 
Lägg sedan på den sista bottnen och fukta även denna, bred 
ett lager vaniljkräm och sedan resten av den vispade grädden. 

Använd receptet på sockermassan, men om ni vill ha den 
färgad så häll i dropparna med färg direkt i gelatinblandningen. 
Ett tips är att göra sockermassan någon dag innan och låt ligga 
kallt och mörkt, typ i en burk med lock i kylen, men glöm inta 
att ta fram den i tid, den ska vara rumsvarm innan utkavling! 

Kavla sedan ut massan mellan plastfolio, till ett tunt lager som 
du täcker tårtan med. Sedan kan du dekorera den som du vill, jag 
gjorde en rosa ros. 
Kavla ut en bit massa, tryck ut 2 rundlar (ca 4 x 4 cm) dela 
dessa i 2 halvor, ta den första halvan och snurra den lite, ta 
nästa och lägg på, ta sedan de andra två halvorna och gör 
samma sak, vips har du en ros. 
Man kan även googla på nätet, hur man gör, finns en 
massa bra tips! 

Lycka till med era tårtor, finns ingen gräns 
för hur man kan göra, bara att använda sin fantasi.

1 kommentar:

  1. Dina tårtor är alltid lika fina och goda!
    Kram
    /Carina

    SvaraRadera