söndag 13 november 2011


Årets första jämna födelsedagsfest

Det är alltid lika roligt att gå på en stor födelsedagsfest och att
få äran att göra tårtan är bara helt underbart.

Eftersom det är en tjej som fyller 40 år, blev temat rosa och silver, lite åt prinsesshålet. För har vi tjejer inte alltid i unga år drömt att vara just en prinsessa.

Jag gjorde tre stycken tårtbottnar.

Recept tårtbottnar
3 ägg

2,5 dl socker
4 msk kokt vatten
2,5 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver
1,5 msk potatismjöl


1 liten tetra päronmer

Vaniljkräm från 2 påsar vaniljpulver.
Hallonsylt

3 dl vispad grädde
några droppar rosa karamellfärg


Recept sockermassa/sugerpaste hittar ni i denna länk

Vispa ägg och socker poröst, häll i det kokta vattnet.
Blanda sedan de torra ingredienserna och blanda ner i äggsmeten.
Häll i en smord och bröad mindre långpanna (ca 30 x 20 ) eller lägg ett bakplåtspapper i formen.
Ställ in i en 175 grader varm ugn i ca 15 minuter.


Ta första botten och lägg på en bra bricka eller annat bra underlag. Fukta botten med lite päronmer, blanda vaniljkräm med vispad grädde och bred på ett ca 0,5 cm lager. Lägg på nästa botten och fukta den med päronmeren. Lägg på ett lager hallonsylt, ca 0.5 cm. Lägg sedan på den sista bottnen och fukta även denna, bred ett lager vaniljkräm och sedan resten av den vispade grädden.

Använd receptet på sockermassan, men om ni vill ha den färgad så häll i dropparna med färg direkt i gelatinblandningen. Ett tips är att göra sockermassan någon dag innan och låt ligga kallt och mörkt, typ i en burk med lock i kylen, men glöm inta att ta fram den i tid, den ska vara rumsvarm innan utkavling!

Kavla sedan ut massan mellan plastfolio, till ett tunt lager som du täcker tårtan med. Sedan kan du dekorera den som du vill, jag gjorde en rosa ros. Kavla ut en bit massa, tryck ut 2 rundlar (ca 4 x 4 cm) dela dessa i 2 halvor, ta den första halvan och snurra den lite, ta nästa och lägg på, ta sedan de andra två halvorna och gör samma sak, vips har du en ros. Man kan även googla på nätet, hur man gör, finns en massa bra tips!


Lycka till med era tårtor, finns ingen gräns för hur man kan göra, bara att använda sin fantasi.



1 kommentar:

  1. Dina tårtor är alltid lika fina och goda!
    Kram
    /Carina

    SvaraRadera