söndag 21 november 2010

Höst/vinterruskväder, vad göra då?

Jo, man kan baka, först ut blev Dinkelfrallor med musli. 
Första gången jag provar att baka med dinkelmjöl 
och musli, ska bli jättespännande att se hur det smakar.

Dinkelfrallor med Müsli Mix












5 dl vatten 
1/2 paket jäst 
1 tsk honung 
2 tsk salt 
150 g (3.5dl) Dinkelboden Müsli Mix 
600 g (13 dl) Dinkelboden Dinkelmjöl


Låt vattnet bli ljummet och lös upp jäst, 
honung och salt i det. 
Tillsätt Müsli Mix och dinkelmjöl. 
Knåda degen ordentligt och låt sedan jäsa till 
dubbel storlek, ca. 45 min. 
Ta upp degen och forma 10-15 frallor. 
Låt jäsa under bakduk ca. 20 minuter. 
Pensla bullarna med vatten och grädda i ugnen 
vid 225° i 10-15 minuter.

Sen blev det småfrallor på dinkelmjöl, utan musli, 
bara enkla ljusa frallor.
Småfrallor bakade på dinkelmjöl (ca10 st)










5 dl ljummet vatten
½ pkt jäst (25 g) 
1 tsk salt 
3 msk olivolja 
5 dl dinkelmjöl

Lös upp jästen i ljummet vatten. 
Blanda ner alla ingredienser utom mjölet i en 
degbunke och rör om, tillsätt mjölet i omgångar och 
arbeta degen tills den är fast och smidig.
Låt degen jäsa under en handduk på dragfri plats 
i ca 40 minuter. 
Knåda degen smidig och forma den till en rulle. 
Dela upp rullen i ca 10 bitar och rulla bitarna 
till runda bullar. Låt bröden jäsa på plåt med 
bakplåtspapper och under handduk i ca 30 minuter. 
 Medan de jäser sätter du på ugnen på 225 grader. 
När bröden är färdigjästa penslar du dem med vatten.
Grädda bröden i ca 10 - 12 minuter.
Njut gärna de här härliga småfrallorna nybakade 
med ett gott pålägg. 
Det går dock alldeles utmärkt att frysa bröden 
och ta fram så många man behöver åt gången.


Sist men inte minst blev det saffransbullar

Lussebullar

Ingredienser

ca 35 st











50 g jäst 
100 g smör 
5 dl mjölk 
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt 
2 påsar saffran, 1 g 
1 1/2 dl socker 
1/2 tsk salt 
ca 17 dl vetemjöl 

Garnering
russin 

Pensling
1 ägg

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. 
Smält smöret i en kastrull. 
Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. 
Häll degspadet över jästen. 
Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. 
Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper 
från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. 
Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. 
Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den 
till ca 35 kusar eller fantasifigurer. 
Lägg dem på smorda plåtar. 
Garnera med russin. 
Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. 
Pensla med uppvispat ägg. 
Grädda mitt i ugnen 5-8 min. 
Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.

söndag 7 november 2010

Indisk köttgryta med naanbröd













Höstlovet har varit så bra, men alldeles för kort. 
Jag har jobbat 2 av 5 dagar och fått en hel del gjort, hunnit 
umgås med mina älskade barn och mina underbara vänner. 
I dag slog jag på stort och prövade en ny och exotisk maträtt, 
receptet har ni här under. Det tog i stort sätt hela eftermiddagen 
med några småpauser mellan plattor och ugn. 
Gott var det också, så värt hela vägen.

Tillagning

6 potioner

800 g nötkött eller lammkött i tärningar
1 brk Tikka Masala, Uncle Ben´s, 400 gram
2 msk tomatpuré
0,5 dl ketchup
0,5 dl chilisås
2 dl vatten
1 tsk salt
Några stänk av vardera, svartpeppar, paprikapulver, chilipulver
kanel och spiskummin.

Blanda allt, utom köttet i en gryta och låt koka upp. 
Lägg i köttet och koka i 45-60 minuter. 
Servera med ris eller pasta och en grönsallad.
Denna gryta ger 270 kcal per portion. Tillbehören tillkommer.
Naanbröd 6 st
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk, 37°
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt, 3 %
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk bakpulver
Ugnstemperatur 275 grill

Gör så här

1. Rör ut jästen med den ljumma mjölken. 
2. Lägg mjölet i en skål eller köksmaskin. 
3. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, 
bakpulver, jäst- och mjölkblandning.
4. Häll blandningen över mjölet och knåda 5 minuter för hand eller 2 
minuter i maskin tills degen är mjuk och smidig. 
5. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt 
jäsa cirka 2,5 timme.
6. Sätt ugnen på grill på 275 grader. Pensla tre bakplåtar tunt med olja. 
7. Knåda degen ett par minuter och dela den i sex delar. 
8. Smörj in händerna med lite olja och dra ut varje del till en 
platt kaka, cirka 25 centimeter lång och 12-15 centimeter bred. 
9. Lägg två kakor på varje plåt, låt jäsa 20 min.
10. Pensla kakorna med vatten. 
11. Grädda kakorna 2-3 minuter, tills bröden fått bruna 
fläckar och bubblat sig lite. 
12. Vänd bröden, med en stekspade, och grädda andra sidan 2-3 minuter.

Allahelgona 2010










I går kväll var vi och besökte först min väns dotters pappas 
grav i Solnas minneslund, det var så vackert. 
Jag fick ett infall att titta i minneslundens pärmar efter en vän 
som hastigt gick bort i en olycka och där i pärmen hittade 
jag henne. 
Lena Margaretha Karlsson 1966-07-10 - 1985-12-29 
Jag har tänkt mycket på henne och undrat hur hon skulle 
ha sett ut och hur hon skulle vara som vuxen, jag har 
saknat henne så mycket. 

Vårt andra besök var hos ännu en som lämnat jorden 
alldeles för tidigt och var en underbar person som 
alltid fanns till för alla , Johan 25 år. 
Hans grav är på Tyresö Kyrkas begravningsplats, oj vad 
mycket tända ljus, så otroligt vackert.

Afternoon tea















I går var jag och mina två bästa vänner på Classic tea room 
på Rörstrandsgatan, för att inta "Afternoon tea". 
Det var helt underbart, bland det mysigaste jag varit med om. 
Vi tog först en promenad bland småbutikerna runt 
Rörstrandsgatan, in och ut, kika, klämma och C 
handlade en del fina saker, som vanligt. 
Väl inne i värmen, hade vi så kanon, det var underbart 
gott och superfin miljö. 

Tack AS, för ditt inetiativ och generositet och tack C för 
ditt härliga skratt, så glad att jag har er som vänner och att 
ni finns i mitt liv, mycket kärlek och kramar tjejer.