söndag 21 november 2010

Höst/vinterruskväder, vad göra då?

  • Jo, man kan baka, först ut blev Dinkelfrallor med musli. Första gången jag provar att baka med dinkelmjöl och musli, ska bli jättespännande att se hur det smakar.

Dinkelfrallor med Müsli Mix

5 dl vatten
1/2 paket jäst
1 tsk honung
2 tsk salt
150 g(3.5dl) Dinkelboden Müsli Mix
600 g (13 dl) Dinkelboden Dinkelmjöl


Låt vattnet bli ljummet och lös upp jäst, honung och salt i det. Tillsätt Müsli Mix och dinkelmjöl. Knåda degen ordentligt och låt sedan jäsa till dubbel storlek, ca. 45 min. Ta upp degen och forma 10-15 frallor. Låt jäsa under bakduk ca. 20 minuter. Pensla bullarna med vatten och grädda i ugnen vid 225° i 10-15 minuter.

  • Sen blev det småfrallor på dinkelmjöl, utan musli, bara enkla ljusa frallor.

Småfrallor bakade på dinkelmjöl (ca10 st)



5 dl ljummet
vatten

½ pkt jäst (25 gram)
1 tsk salt
3 msk olivolja
5 dl dinkelmjöl



Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda ner alla ingredienser utom mjölet i en degbunke och rör om, tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och sm

idig.

Låt degen jäsa under en handduk på dragfri plats i ca 40 minuter. Knåda degen smidig och forma den till en rulle. Dela upp rullen i ca 10 bitar och rulla bitarna till runda bullar. Låt bröden jäsa på plåt med bakplåtspapper och under handduk i ca 30 minuter. Medan de jäser sätter du på ugnen på 225 grader. När bröden är färdigjästa penslar du dem med vatten.

Grädda bröden i ca 10 - 12 minuter. Njut gärna de här härliga småfrallorna nybakade med ett gott pålägg. Det går dock alldeles utmärkt att frysa bröden och ta fram så många man behöver åt gången.


  • Sist men inte minst blev det saffransbullar
Lussebullar

Ingredienser

ca 35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg

Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.


Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.

1 kommentar:

  1. det ser så gott och enkelt ut, jag blir inspirerad men det kommer alltid "något" emellan...
    När barnen var små bakde jag och hade allti bullar och matbröd i frysen...

    SvaraRadera