söndag 10 oktober 2010

Toscakaka








Toscakaka

100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Toscaglasyr

100 g mandelspån
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Gör så här

Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter, med 
(Obs: viktigt!) löstagbar kant. Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker, gärna med elvisp, till en 
vit smet. 
Vispa ner bakpulvret.
Häll på mjöl, mjölk och det smälta smöret och vispa 
allt till en jämn smet. 
(Obs: Om smöret fortfarande är varmt tänk på att du 
snabbt måste in med smeten i ugnen eftersom värmen 
sätter igång bakpulvrets effekt.)
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av 
ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. 
Under tiden gör du toscaglasyren. 
Börja med den direkt för den måste vara klar inom 25 minuter.

Toscaglasyr 

Lägg alla ingredienser till glasyren i en kastrull. 
Sätt plattan på svag värme och rör om då och då 
vartefter smöret smälter.
Höj eventuellt värmen något och rör om under tiden 
glasyren blir varmare och börjar tjockna.
(Det är viktigt att man håller koll på detta och inte 
har plattan på för hög värme för då kommer det bli bränt, så 
gå inte ifrån glasyren,  utan håll koll och rör om i den sakta och 
om du märker att det börjar fastna på botten, ta av kastrullen 
från plattan och sänk värmen, rör om ordentligt i kastrullen och 
ställ tillbaka på plattan efter en stund.)

När det börjar bubbla lite i toscasmeten så låt det komma 
lite bubblor under 1-2 minuter under sakta omrörning 
och sedan är toscasmeten klar.
Förhoppningsvis har nu kakan varit inne i ugnen mellan 
20-25 minuter, men om det är tid kvar så sänk plattan 
till det lägsta, (tag ev bort kastrullen en stund) och sluta inte 
att röra om och hålla koll på toscaglasyren så den inte bränns vid.
Tag ut toscakakan från ugnen och bred på glasyren. 
Flytta upp ugnsgallret ett steg och ställ in toscakakan 
(i mitten av ugnen) och grädda ytterligare 20 minuter eller tills 
toscakakan har fått vacker gyllengul färg.
Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. 
Lossa därefter kakan från formen och lägg den på galler. 
Låt kakan svalna med toscaglasyren upp och lägg gärna 
formen ovanpå och/eller en bakhandduk.

1 kommentar:

  1. Ser så smarrig ut!
    Blev ungarna glada nu?
    Jag gjorde marängen med käck i, har inte smakat ännu.
    Kram
    Carina

    SvaraRadera